Betygen

Jag har gjort en betygsskala med ”Passade inte mig”, ”Läsvärd”, ”Måste läsas” och ”Omläsningsvärd”.

De böcker som blir stämplade med ”Passade inte mig” är de böckerna som inte faller mig i smaken. De som inte har lyckats nå upp till mina förväntningar. Varför jag valde just frasen ”Passade inte mig” var för att jag inte gillar att säga att jag inte tycker om en bok. Tycker inte om att säga att en bok är dålig. Jag tycker inte om det då en bok faktiskt aldrig är dålig. Den faller alltid någon i smaken. Det finns alltid någon som tycker om den. Därför känns det mer passar att bara säga att just den här boken inte passade mig.

Passade inte mig

”Läsvärd” är de böcker som var okej eller bra men som jag inte riktigt kunde komma in i. De som inte riktigt lyckades dra med mig på en resa jag sent skulle glömma. De som inte kunde få mig att återberätta handlingen för andra. Samtidigt var de tillräckligt bra för att jag inte skulle vilja sluta läsa dem. Jag ville fortfarande veta vad som skulle hända med karaktärerna och hur allt skulle sluta.

Läsvärd

Snäppet högre kommer då ”Måste läsas” och är de böcker som jag inte kan sluta läsa. De som hela tiden lockar mig till att fortsätta läsa även om jag egentligen inte har tid. Och deras fortsättningar som jag vill ha i handen så fort den första är utläst. ”Måste läsas” böcker är sådana som jag direkt skulle rekommendera till någon utan att blinka. Det som skiljer dem från omläsningsvärda böcker är att de saknar det där lilla extra.

Måste läsas

Högst upp på min betygsskala finns då ”Omläsningsvärd”. De är de böckerna som har allt som ”Måste läsas” böckerna har och mer. De har det där lilla extra. Skrivsättet, handlingen, spänningen, värmen som gör att man aldrig vill släppa ifrån sig boken, handlingen, karaktärerna. Omläsningsvärda har knappt några brister och i vissa fall inga alls. Man kan inte hitta något fel som inte går att bortse ifrån. Och sist men definitivt inte minst de är omläsningsvärda, bokstavligt talat. De är så bra att man vill läsa om dem igen och kanske igen och igen. Det är så det känns när de är utläst. Man vill och kan inte släppa taget om dem.

Omläsningsvärd

Annons